Tjockt med färg för att skydda vattenkraftverken mot isflak, sten och stockar i älven
Solen gassar på över Västra Götaland och trots rådande torka i skog och mark så fortsätter Göta Älv närmast outtömligt att låta 575 kubikmeter vatten passera varje sekund. Vatten som börjat långt uppe i Värmlands sköna fjäll och på vägen passerar västgötaslättens kullar och bäckar.
När vattnet väl kommer till Vargön, Trollhättan och Lilla Edet, där Vattenfall har sina vattenkraftverk för elproduktion så kan både stockar, döda älgar och vintertid stora isflak tagit skjuts med vattnets framfart mot havet.
För att skydda anläggningar och intagen från allt för stora påfrestningar så ligger stora skyddsbarriärer uppspända mellan älvens stränder.
Dessa barriärer är av vad man skulle kunna kalla av hybridmodell. Det är en blandning av stål och trä och flytelement. Trästockar är stöttåliga och fungerar som stötdämpare, för att hålla ihop konstruktionen så används stålbeslag och balkar.
Ståldetaljerna utsätts dagligen för slag och friktion. För att ge dem så lång hållbarhet och rostskydd så appliceras en stor mängd färg, i förhållande till det genomsnitt som vi applicerar i övriga fall.
Vi mäter generellt färgtjocklek i enheten μm eller my, som är micromillimeter, 1 my är 1 / 1000 dels millimeter. Detaljerna till barriären skall täckas med 480 μm.
Vill ni veta mer om rostskyddsmålning och färgssystem kan ni kontakta oss på 0520-18000 eller info@fyra-ess.se