Sprutmålning är ett hantverk som kräver träning, erfarenhet och planering

Det generellt sista steget i vår rostskyddsmålningsprocess, innan kontroll, är applicering av färgsystem. Det sker i omgångar och med olika metoder för att säkerställa god täckning.

Ett färgsystem baseras på behov och bruk. Enligt ISO-12944 så finns det en handfull olika korrosionsklasser för färgsystem, C 1 till C5 och CX för extrema förhållanden, exempelvis till havs. Färgsystemen varierar i uppbyggnad, grundfärg tillika primer, mellan färg, och slutligen topplager. Alla produkter har olika egenskaper men måste kunna fungera tillsammans ur ett kemiskt perspektiv.

Utmaningen för en Ytbehandlare är att anlägga färgen i rätt tjocklek över hela detaljen eller konstruktionen. Inför en målaraktivitet måste Ytbehandlaren i förväg tänka sig igenom detaljen så att den kan målas utan att man sprutar ner detaljer runt om, att man har utrymme att göra jämna fina strykningar och även att slangar och utrustning inte står i vägen.

För själva målningen finns även några olika utrustningsalternativ att ta hänsyn till. Tryck i sprutan eller pumpen, storlek på munstycket och färgens viskositet har en stor inverkan på applikationen.

Det förekommer att det blir fel ibland, och då är det viktigt att förstå varför, så att man undviker att det sker igen. Det är en av många viktiga faktorer som en duktig Ytbehandlare har koll på.

Vill ni veta mer om ytbehandling och rostskydd kan ni kontakta oss på 0520-18000 eller info@fyra-ess.se