Rostskyddsmålning är en vetenskap, och även en ISO-standard. Vi ser bara toppen av ett isberg när vi tittar på ytan.

Tre viktiga faktorer när man skapar ett hållbart rostskydd, är att det är rent, att man god vidhäftning och får en heltäckande applicering. I alla steg finns det tekniker och metoder som ökar sannolikheten att lyckas som ytbehandlare.

Oavsett om det framgår av beställningen, vilket ofta beror på att beställaren inte känner till ISO-12944, så utför vi våra rostskyddsmålningar enligt den standarden. ISO-12944 är standarden för rostskyddsmålning av stålkonstruktioner.

Ett viktigt steg, som också är ett tidskrävande moment många gånger som kräver både kunskap och tålamod är det som vi i folkmun på företaget kallar för notchning. Var ursprunget till notchning kommer ifrån håller vi på att försöka utröna vid fikastunder. Notch (ning) betyder inget på svenska men på engelskan så kan man hitta ord som hålvägg eller trångt bergspass, eller jack, som skada på yta. Med det nära i minne så stämmer det överens om aktiviteten notchning, man handmålar med pensel över alla kanter, håligheter eller trånga utrymmen man inte kommer åt eller täcker önskvärt med färgsprutan.

Innan man målar med färgspruta, så utför man alltså notchning på alla kanter, hörn och håligheter för att säkerställa optimal täckning vid applicering.

Termen för momentet då man penselmålar innan sprutning heter i fackspråk, stripe coating, men istället har vi, som framkommit en egen lokal term för aktiviteten, och den kanske den riktiga termen i framtiden, idag är den en del av vår hantverkskultur.

Vill ni veta mer om termer inom rostskyddsmålning så är ni välkomna att kontakta oss på 0520-18000 eller info@fyra-ess.se