Statliga Vattenfalls fasad har genom gått en rengöring i en första fas.

Under våren har vi arbetat hårt med att lyfta fram granitfasaden vackra färger som legat dolda bakom smuts och mossa. Vid ett första ögonkast på byggnaden tänker man kanske inte på att åren gör sitt att sätta beväxlighet på byggnaden. Stenarna är tacksamma gödplatser för mossan och även luftföroreningar vill gärna tränga sig på och skapa ett ytskikt av samtida utsläpp från industri och fordonstrafik.

 

Vi är alla med och lyfter vår stad under detta år. Det är hundra år sedan staden fick sitt erkännande som stad av kungen. Industristaden Trollhättan, staden nära älven, staden med den tunga industrin och staden med grundstommen, med hjärtat av det som är vattenfalls stabilaste inkomstkälla. I Trollhättan har det tillverkats grön energi i över hundra år. Det är något som vi är väldigt stolta över. Det är ännu mer fascinerande att tekniken och mekaniken bakom är lika gammal. De välkonstruerade stålturbinerna som beställdes och byggdes runt 1910 står fortfarande inne i den stora hallen, som Olidans kraftstation utgör, och producerar el till det svenska folket.

Den nordvästra fasaden som vätter mot älvrummet är nu renoverad. Graniten har blästrats och rengjords så att den är fri från avlagringar från avgaser och från mossa och biologiska beläggningar. Kvadratcentimeter efter kvadratcentimeter har blästrats av våra operatörer varsamt för att heller inte skade eller tära på graniten och murbruk mer än nödvändigt.

Resultatet är slående, det blir så mycket finare att beskåda byggnaden när den väl är i ordning.

Vi har även gått över fönsterspröjs och fönsterkarmar och gett dem åter sin glans. Den gamla färgen hade börjat flagna och fått en direkt matt yta som inte alls gjorde byggnaden rättvis.

Förra veckan rev vi ställningarna och nu står fasaden för allmän beskådan igen. Inne i Olidan fortgår dock fortfarande ett projekt med turbinerna.