Man får förutsätta och hoppas att alla arbetsplatser är trivsamma och att man har en tillfredställande känsla när man skall till jobbet. Våra entreprenader och projekt kan skilja sig åt på flera sätt, klimat, utrymme, komplexitet i detaljer som skall behandlas. Det är med andra ord omväxlande.

Under de senaste åren har vi löpande arbetat oss framåt eller i sidled om man skall vara korrekt genom de fönsterpartier som klär fronten av Vattenfalls vattenkraftsanläggning i Trollhättan, Trollhättans första av två stationer, och sveriges första, Olidan.

Ett kraftbygge i bohusgranit som restes i 1900-talets början och blev upptakten för det bolag som vi idag känner som Vattenfall, inItialt, Kungliga Trollhätte kanal och vattenverk. På nära håll kan man se den grovhuggna graniten som klär fasaden och ger byggnaden sitt karaktäristiska utseende som imponerat på hela världen och årligen blir föremål för turisters semesterfotografier.

För att bibehålla den aura och ståtlighet som fastigheten bär så sker löpande underhåll och renoveringar av byggnadens exteriör och interiör, samt det funktionella underhållsarbete som sker av turbiner, generatorer och vattenvägar i anläggningen.

Vår ytbehandlare Rikard kan nu i det härliga sommarvädret, skyddad av älvrummets bergsklipppor, slippa stekande sol, men ändå känna värme, slippa hårda kastvindar, men ändå känna sommarbrisens svalkande vindar, slipa och rostskyddsmåla ramverket som omfamnar glaset i fönstren.

Olidan är närmast att betrakta som ett kulturminne och skall behandlas och omsorgsfullt hanteras som ett sådant. De över hundra år gamla konstruktionerna som fönstren är, kräver av oss att vi brukar skydd och färg för omständigheterna. Vi skapar ett system av olika produkter, nästan samma man applicerade vid nybyggnationen. Oljebaserad grundfärg, följt av en blymönja och sedan två lager med skyddande oljefärg, och avslutningsvis en täckfärg, som är lite modernare och har bättre resistens mot solens UV-strålar. Detta för att bibehålla den djupa röda kulören, vilket annars skulle riskera att snabbt blekna.

På den bild som visar hela Olidans kraftstation kan ni till vänster se de fönster som vi redan renoverat, klart röda, och till höger om byggnadsställningen kan man se de som är kvar, nästan i samma färg som graniten.

Vill ni veta mer om underhåll och rostskyddsmålning av historiska stålkonstruktioner är ni välkomna att kontakta oss på 0520-18000 eller info@fyra-ess.se