Härdning är en viktig del av processen för lång hållbarhet på färgsystemen.

Nu har vår ytbehandlingsspecialist Anders med stor noggrannhet målat alla del lager med färg som täcker stålet i sköldarna som dekorerar Oscarsbron.

Sköldarna har omsorgsfullt blästrats och grundmålats i omgångar för att sedan täckmålas med den färgen som ger dem dess karaktär. Med olika storlekar av penslar så har Anders färglagt de båda landskapsvapnen för Västergötland och Dalsland.

Västergötlands sköld pryds av ett lejon som är ginstyckat i svart och guld, i detta fall blev det gult. Skölden är tidigast känd i anslutning till Gustav Vasas tid och då befinner vi oss i mitt av 1500-talet.

Det samma gäller Dalslands landskapssköld, som utgörs i mångt och mycket av en tjur. Ursprungligen var det en oxe, och man antar att nötkreaturet fått plats på skölden med tanke på den omfattande boskapsuppfödning som skedde i landskapet på den tiden. Både Dalsland och Västergötlands landskapssköldar är prydda med hertigkronor på Gustav Vasas begravning 1560.

Nu skall färgen härda i lugn och ro i en lagom temperatur, sedan kommer de monteras under våren.

Är ni intresserad av ytbehandling av kulturella och historiska konstruktioner så kan ni kontakta oss på 0520-18000 info@fyra-ess.se