Yrkesakademin håller i en 1-årig utbildning för ytbehandlingsspecialister som förstärker kompetens och kunskap i vår bransch. Med godkända betyg från en gymnasieutbildning eller motsvarande, samt någon form av dokumenterad erfarenhet av relaterade yrkesutövning kan man söka in till skolan.

Ytbehandling är ett hantverk där det saknas personal med rätt och tillräcklig kompetens, både på lång och kort sikt. Sverige har ett stort kapital i konstruktioner och byggnader av stål och betong som skall underhållas och bearbetas. Det gäller även nyproduktion. Livslängden för investeringar i exploateringar och renoveringar bygger många gånger på väl utförda ytbehandlingar. Som i alla hantverk, går det i generationer och kunskap överförs mellan individer. Det finns en stor efterfrågan på personer med rätt kunskap och erfarenhet.

Vi är stolta över att kunna vara en del av utbildningsprocessen och erbjuda praktikplatser åt studenterna säger Fredrik Sörensen, ansvarig för anläggningen i Trollhättan. Jag själv har gått en arbets-/projektledarutbildning genom Yrkesakademin och det var roligt att utmana sig själv med ny kunskap och teori i vårt praktiska yrke.

Fram till semestern har vi Haris på plats, han genomför sin LIA, Lärande i Arbete hos oss. Den praktiska delen av utbildningen som han nu utför är sista etappen av utbildningen. Han och vår ytbehandlare Anders har under veckan maskerat och rostskyddsmålat komponenter till gasturbiner för en av våra beställare. Det är ett arbete som kräver noggrannhet, samtidigt som det skall ske i ett sakligt tempo.

Han trivs med utbildningen och ser framemot att kunna titulera sig ytbehandlingsspecialist till hösten.

Nästa utbildningsstart för dig som är intresserad av yrket är den 22 augusti 2022. Mer information finns att läsa på https://ya.se/yrkeshogskola/ytbehandlingsspecialist-distans/?location=trollhattan