Det är viktigt att få bort alla föroreningar innan vidare hantering av stålet

När man producerar stål i smältverk så valsar man fram olika profiler och former enligt ändamål och produkt. Valsning är en process där stålet är glödgat, upphettat närmare smält punkten och går att bearbeta, en dålig jämförelse är som en deg innan den bakas i ugnen och blir ett bröd. Skillnaden är att man kan hetta upp stålet igen och forma om det om man så önskar.

När stålet kallnar så får man utfällningar på ytan bestående av föroreningar och mineraler. Dessa bildar något som både går under namnet glödskal eller valshud. Tillsynes så kan de te sig som en intakt yta men i själva verket så är det bara ett skal som ligger utan på det homogena stålet. Ett klassiskt undantag då man väljer att behålla valshuden är om man vill ha med det som en del av ett konstverk då det har en ganska rå och närmast artistisk karaktär för stålet. Genom att applicera ett lack på ytan så kan man bibehålla karaktären, men det ger inget vidare skydd.

För att få ett gott rostskydd skall man se till få bort dessa föroreningar från ytan, dels för att få en god vidhäftning men också för att föroreningarna kan föranleda till korrosion. I fallet med detaljerna på bilden, så har vi fått dessa levererade till oss för att blästra bort valshud, glödskal och rost, för att beställaren senare skall svetsa på ytterligare delar på konstruktionen.

I regel så blästrar vi bort dessa oönskade avlagringar på hela ytan, och samtidigt får en förväntad ytprofil som ger oss den vidhäftning som krävs för att rostskyddsfärgen skall nå sin fulla kapacitet.

Vill ni veta mer om rostskyddsmålning och blästring för industri och infrastruktur kan ni kontakta oss på 0520-18000 eller info@fyra-ess.se