Rostskydd, blästring, ytbehandling

2015 var ett framgångsrikt år om jag får säga det själv. Det var mycket blandade jobb, både ute på entreprenad och på anläggningen, säger Fredrik Sörensen nöjt.

Vardagen i ett familjeföretag

Att jobba i ett familjeföretag är både en underbar möjlighet och samtidigt en utmaning. Hantverket går i arv och det gäller att inte lägga prestige i att lära av varandra. Det är en förutsättning idag, att man inte sitter och väntar på att bra saker skall ske av sig själv. Konkurrensen är stenhård och om inte vi kan prestera bättre än våra konkurrenter, så har vi inget att köpslå med vid upphandlingarna.

Tydlig dialog med kunder och leverantörer

För att planera och utföra arbetet på anläggningen här i Trollhättan, krävs det att vi hela tiden för en dialog internt med våra medarbetare och ser till att få tydliga direktiv av våra kunder, så vi inte får detaljer liggande på lager eller på gården. Vi har ett bra flöde känns det som. Vi bokar ofta både hämtning och leverans samtidigt och vet, hur på timman, många gånger hur lång tid det tar att utföra ett projekt. Det är något som våra kunder uppskattar.

Det ökar sakta men säkert

I år har vi ökat omsättningen i anläggning med några procent jämfört med förra året. Ständigt små förbättring av verktyg och rutiner gör att vi blir effektivare och kan både ta oss an fler jobb och genomföra dem på kortare tid.

Återkommande uppdrag, som vi utför i blästerhallarna och måleristationerna, är de stora detaljerna till flera stora energiproducenter i Västsverige. Framförallt är det mycket detaljer åt Vattenfalls vattenkraftanläggningar här i närområdet, där vi även utför entreprenader på plats, både i Hojum, Olidan och Lilla Edet. Den största detaljen vi haft i anläggningen i år vägde 85 ton, så det är inget man tackar ja till utan att veta att man har resurser att hantera detaljen väl på plats.

Under året har vi även haft detaljer från Ringhals. De stora intagningsgallrena för kylvatten behöver ses över och rostskyddsmålas, enligt de underhållsplaner som finns satta för anläggningen. Då detaljerna ofta är ganska komplexa till ytan, så blir det alltid knixigt att täcka alla ytor med blästern och färgsprutan, plus att många ytor får handmålas för att få rätt mängd färg.

Verkstadsanläggningen är kärnan

Slutligen så har vi vår glasbläster. Den har vi så sakta kommit igång med, eller snarare, det är väldigt bra beläggning i den nu. Från att vi startade upp den tills idag har vi fått fler och fler förfrågningar om ytbehandlingsarbeten som omfattar glasbläster. Som ett komplement till betning till exempel, så har de svetsande bolagen sett möjligheten att minska miljöpåverkan genom att använda glasbläster i stället för betpasta vid avlägsnande av svetsblånad. Det är även ett hälsoriktigt alternativ när man skall behandla ytor som skall användas inom kök och sjukhus.

Även om det känns som att det är lågkonjunktur i tillverkningsindustrin, så tror jag att 2016 kommer bli ett bra år.