Branschorganisationen Auktorisation för rostskyddsmålning i Sverige, har under många år haft på sin agenda att försöka upprätta en utbildning inom rostskydd. Detta som en del i arbetet med att resursförsörja branschen med kompetent personal.

Förra veckan så utexaminerades den första klassen.Studenter, utbildare och organisatörer av utbildningen samlades i hörsalen i SAAB-museet i Trollhättan. Där kunde studenterna ta emot sina examensbevis. I samband med detta så höll också studenterna sina föredrag tillika presentationer av sina projekt/examensarbeten.

Fyra ESS har genom sitt aktiva deltagande som medlem i Auktorisation för rostskyddsmålning i Sverige, varit delaktig i förverkligandet av utbildningen, samt att studenterna under sin utbildningstid har gjort praktiska moment här på vår anläggning.

Från Fyra ESS fanns två medarbetare med, Robert Andersson och Ali Alani, bland de som deltagit i denna första omgång av utbildningen. Utbildningen som leder till examen som Ytskyddsspecialist innehåller bland annat ytbehandlingsteknik, materiallära, ritningsläsning och miljö, säkerhet och kvalitetskontroll. Man har satt samman ett program som skall täcka in så mycket som möjligt av de komponenter som krävs för att ge studenterna så goda förutsättningar som möjligt i arbetet.

Det kommer finnas ett stort behov av ytskyddsspecialister i framtiden, läs mer om utbildningen på https://ya.se/yrkeshogskola/ytbehandlingsspecialist-distans/