Fyra Ess har sin anläggning i anslutning till det klassiska industriområdet Stallbacka, norr om centrala Trollhättan. Utmed älven som rinner genom staden så har industri grott, blommat och vissnat genom århundraden. Kraften i älven har varit en avgörande faktor i stadens placering. I det häpnadsväckande fallområdet som årligen bär upp den lokala festivalen Fallens dagar kan man se spår av den svunna tid då vattenkraften drev kvarnhjul till verkstäder och sågverk. Från 1850 talet och framåt under 100 år dominerade Nohab industrin i Trollhättan med sin tillverkning av tåglok och övriga legoarbeten som världsmarknaden efterfrågade.

Under 1900-talets första hälft etablerades en rad tunga industriföretag på området Stallbacka, Svenska Aeroplan Aktiebolaget, senare SAAB, idag NEVS. Intill flygplansfabriken lät man bygga Nohab Flygmotorfabrik, en avknoppning från Nohabs verksamhet i stadens södra område i anslutning till sluss och fallområdet.

En strategisk förutsättning för att få fart på den svenska industrin var tillgången på elkraft, något som Trollhättan hade ett imponerande överskott av genom byggnationen av Olidans vattenkraftverk runt 1910. Tack vare det kunde man utan några större problem starta Ferrolegeringar som blev en viktig leverantör av legeringar till den svenska marknaden.

Ett stenkast från Ferrolegeringars gamla anläggning, där den sista smältningen gjordes i slutet av 1986, håller vi nu på att rostskyddsmåla en av de gamla ugnarna. Älvstaden fastigheter som idag äger området, som i folkmun kallas för Ferro, har tagit tillvara på dessa industriklenoder och skall använda dem som planteringskärl, modell större.

 

Det är alltid trevligt att vara en del av förvaltningen av dessa vackra konstruktioner och känna hur historiens vingslag vida genom hallarna.

 

Har ni stora som små detaljer som skall rostskyddsbehandlas och målas för allmänbeskådan, kan ni kontakta oss på 0520-18000 eller info@fyra-ess.se