Vi har under några veckor blästrat rent allt i vattenvägen vid Lilla Edets Kraftstation. Turbinhuset är 13 meter i diameter vid intaget efter det stora infallet som mäter 40 meter från yta till botten. Vattnet strömmar in i tuben och accelerera förbi generatorskoveln.

 

 

Turbinhuset är helt i metall. Under detta projekt har vi i uppdrag att blästra rent turbinhusets insida, samt fästet till turbinen. Förra året hade vi manluckan och nedgången till turbinen på plats i vår anläggning i Trollhättan.

 

Vi har en stor bemanning på plats som jobbar intensivt för att hålla tidsplanen. Revisionsstopp är kostsamma för kunden Vattenfall, men nödvändiga för att bibehålla anläggningen i gott skick.

Eric Hemlin som är platschef för projektet är lika fascinerad av de enorma ytor som skall bearbetas i dessa anläggningar.  Jag har snart jobbat med vattentuber i 10 år men jag kan inte sluta imponeras över hur stora de är. Vi som är här och jobbar med underhållet skrapar bokstavligen bara på ytan. När det byggdes måste det varit mycket att ta hänsyn till för att få anläggningen på plats.

Vi är precis klara med rengöringen av gången. Blästringen lämnar mycket damm efter sig och det måste vara rent när vi sätter igång med målningen, så grundskyddet fäster ordentligt.