Våra blästringsoperatörer är basen i vår verksamhet. Det är där som arbetet med detaljerna som våra kunder beställt ytbehandling börjar. Alla detaljer har sina egenskaper och kräver planering i hantering, uppbockning och förflyttning.

Vilket media skall man använda, sand, kalk eller glas. Allt beroende på detaljens kvalité och tillverkningsmaterial. Tunna plåtar kräver en stadig hand och erfarenhet så man inte kör igenom eller får detaljen att slå sig pga av förändrat struktur i materialet. Man kan av misstag råka slaghärda en yta och då är den förmodligen kasserad.

Våra blästerhallar är byggda för att leva upp till de miljökrav som finns uppsatta för vår verksamhet. Luften skall filtreras och den kontaminerade sanden skall gå igenom en separator så avlagringar med metall och färg går i dammpåsen och den sand som går att återanvända går till returen.

Det är ett sofistikerat mekaniskt system som underlättar hanteringen. Detta var en kostsam men långsiktig investering säger Fredrik Sörensen och håller upp luckan till graven där sanden går med en transportskruv till separatorn.

Väggarna är täckta med gummimattor för att undvika att man sliter på skiljeväggarna mellan hallarna. All manövreringsutrustning för liftar och ljus är täckta så dessa inte skadas mer än nödvändigt. Dammet tränger som sagt in överallt ändå, men ju bättre man skyddar, ju längre håller utrustningen.

Operatörernas personliga utrustning kontrolleras dagligen. Ansiktsmasken ventileras med en slang som tar in luft externt och skyddsoverallen är tillverkad av ett väldigt slitstarkt tyg.

Yrket kräver en enorm styrka och uthållighet i hela kroppen – att bära runt på slangen och det stora munstycket och klara av att hålla emot det stora trycket. Tack vare lång erfarenhet och kunskap så kan vi erbjuda leveranssäker industriblästring till våra kunder.