Rostskydd, blästring, ytbehandling

Att som arbetsledare kunna sätta sig ner och göra ett årsbokslut och summera ett år av händelser är otroligt tillfredsställande, det är viktigt att ta sig den tiden för att se vad man åstadkommit. Om man handlöst forcerar igenom åren utan att stanna upp och reflektera över både de bra och dåliga sakerna så blir arbetet till slut referenslöst menar Eric.

Förvisso så håller vi löpande på med kvalité- och miljöarbete, vilket innefattar en stor del dokumentation, men det är ändå ett mekaniskt arbete, ett ryggradsarbete som vi har med oss hela tiden i arbetet.

För min del har jag varit stationerad på någon av de närliggande vattenkraftstationerna, huvudsakligen Olidan, Hojum och Lilla Edet säger Eric.

Intagslucka i Olidans G12

Året inleddes nere i Olidan med en intagningslucka som fick en ytbehandlingsomgång. Ett närmast rutinarbete, där vi blästrade och rostskyddsmålade luckan. Det är alltid lika spännande att veta att vi jobbar med de enorma vattenmassorna precis bakom ryggen, med bara några decimeter plåt som skydd.

Sugrör i Olidans G1

Nästa uppdrag blev även det i Olidan, men den här gången hamnade vi i motsatt ände av kraftstationen. Vi renoverade sugröret till G1, utloppet nere i älvrummet. Återigen ett nervkittlande projekt för den som inte varit med tidigare. Här skiljer sättarna stålbalkarna, som man fäster mot botten och sedan tätas med kol, oss från vattnet. Större delen av arbetet sker under vattenytan och pumparna går ständigt för att hålla vattnet borta.

Hela tuben på Hojums G14

Samtidigt som 2015 led mot sitt slu,t så kunde pärmarna innehållandes slutdokumentationen för renoveringen av tuben och intagningsluckan på G14 signeras och ställas i arkivet. Sedan juni har jag och mina kollegor huvudsakligen arbetat nere i Hojums kraftstation med att renovera hela tuben, inklusive den 800 kvm stora intagningsluckan. Jag har sagt det tidigare och jag säger det gärna igen, att man är otroligt stolt när sista penseldraget är klart och man har gett den gamla anläggningen ytterligare några år att gå, innan det är dags igen.

Man hänförs av både konstruktörerna och de arbetare som en gång byggde anläggningarna åt vattenfall, kring sekelskiftet 1900. Sakerna håller än idag och med rätt teknik och underhåll så kommer detta arv och underverk finnas kvar ett tag till.

Avslutningsvis, ett turbinjobb vid Lilla Edets kraftstation

När vi går hem för i år och tar julledigt, så har vi gjort de sista förbättringsmålningarna i en av turbinerna i Lilla Edet. Det som kanske är det mest imponerande där, är det där locket som vi tog hem till anläggningen i Trollhättan. För mig är det nästan trolleri hur man lyckas flytta runt topplocket till turbinen som väger närmare 85 ton.

Skriv att jag vill framföra ett stort tack till alla kunder, leverantörer och alla kollegor som gör detta jobb så jäkla roligt avslutar Eric, slänger på sig jackan och försvinner iväg för en slutbesiktning.