Ett obehandlat gjutgods behöver rostskyddsmålas för att bestå

För att ge ett konstruktion dess slutgiltiga kapacitet och hållbarhet ingår ytbehandlingen som ett avslutande och viktigt steg. Inom tillverkningsindustrin och i det här fallet inom skärande bearbetning eller svets så använder man sig av fixturer för att hålla detaljerna på plats i maskinerna. De kan tänkas rotera med maskinen och då är det stora krafter i form av massa och rörelse som måste hållas samman.

Inom flyg och gasturbin tillverkningen har mycket forskning och utveckling skett de senaste 100 åren, material och tillverkningsprocesser har ersatt varandra efter rön och framsteg inom vetenskapen och tillämpningen.

Något som består är dock gjutgodset i fixturerna, de har tillverkats på samma sätt sedan 200 år tillbaka i tiden. Man gjuter i form och sedan svarvar och fräser man detaljerna vid anläggning och monteringsytorna.

För att man sedan skall få en beständig och hållbar yta på den övrigt råa ytan, blästras detaljen innan den rostskyddsmålas med ett solitt färgsystem som ger både korrosionsskydd och stöttålighet. Som pricken över i så blir detaljen dessutom vacker att se på.

Våra ytbehandlingsspecialister Anders och Mikael förbereder detaljen innan den går in blästern och vidare till måleriet. Samtliga ytor som tidigare har frästs och svarvats rena maskeras noggrant med en kraftfull vävtejp. Ett arbete som kräver koncentration och erfarenhet för att det skall gå enligt tidsplanen.

Vill ni veta mer om industriell rostskyddsmålning och ytbehandling kan ni kontakta oss på info@fyra-ess.se eller 0520-18000